1 juli fitnessclubs open: Hoe groot is jouw uitdaging?

Geplaatst op 22-06-2020

Ondernemers in de fitnessbranche staan aan de vooravond van een grote uitdaging. Vanaf 1 juli mogen de clubs weer open en kan de schade veroorzaakt door de Corona-sluiting opgemaakt worden. Vervolgens begint de race naar herstel. Vooral de clubs die weinig reserves meer hebben zullen haast moeten maken, willen ze Corona zakelijk overleven. Aan de slag dus!

 

Stap 1: Dít is je probleem

Het meest domme dat je in een crisis als deze kunt doen, is je kop in het zand steken. Je moet weten of je een probleem hebt, of niet. En als je een probleem heb, hoe groot is dat probleem dan precies?  

 

De eenvoudige methode: Met slechts 2 getallen krijg je al een aardige indruk van jouw situatie; 1. Hoeveel is je ledenbestand gekrompen tussen 15 maart en 1 juli? 2. Hoeveel procent winst maakte je voor 15 maart? Is het procentuele verlies in aantal leden groter dan de winstmarge die je voor 15 maart maakte? Dan start je per 1 juli hoogstwaarschijnlijk vanuit een verlieslijdende situatie. En dat betekent dat je verlies ook na 1 juli nog verder oploopt.

 


Er is ook een nauwkeurige rekenmethode

Op basis van 5 getallen kun je uitrekenen waar je per 1 juli financieel staat, hoe lang het gaat duren voordat je weer break-even bent, hoeveel verlies je tot dat moment nog zult maken en hoe lang het duurt voordat je bedrijf weer op het niveau maart 2020 presteert.

Interessant? Lees dan hier verder...


 

Stap 2: Factoren die het herstel nadelig beïnvloeden?

Ik denk hierbij  aan 2 belangrijke factoren: 1. Veel clubs hebben hun klanten een vorm van compensatie aangeboden. Hoeveel extra financiële druk geeft deze compensatie de komende maanden? 2. Clubs hebben te maken met beperkende maatregelen vanuit het protocol. In welke mate beïnvloed dit de capaciteit die de club heeft? Heb je daarmee voldoende capaciteit om je bestaande klanten te bedienen en hoeveel ruimte heb je voor de noodzakelijke groei?

 

Stap 3: Het plan dat je club gaat redden

Een goed plan bestaat uit 3 onderdelen:

1. Maak zo exact mogelijk inzichtelijk wat de situatie is: Hoeveel verlies is er? Hoeveel capaciteit heb je? Hoeveel ruimte is er om te groeien? Hoeveel buffer heb je nog?

2. Maak een realistische prognose: Hoeveel van je bestaande leden heb je nog op 1 juli? Hoeveel nieuwe leden denk je de komende maanden in te gaan schrijven? Hoeveel maanden gaat het duren voordat je onderneming weer break-even draait? Hoeveel kosten kun je besparen, zonder dat dit ten koste gaat van de groei die je moet halen? Welke investeringen moet je doen om je plannen te realiseren? Hoeveel werkkapitaal heb je nodig om de periode tot break-even te kunnen overbruggen?

3. Beschrijf en onderbouw alle onder punt 2 benoemde elementen. Vertel dus niet alleen wat je verwacht te bereiken, maar ook hoe je dit denkt te bereiken.

 

NB: Als je externe financiering nodig hebt om de komende periode door te komen, is het hebben van een plan absoluut noodzakelijk. Geen mens of instantie met gezond verstand zal je in de huidige situatie zonder een goed plan geld willen lenen. Maar, ook als je geen externe financiering nodig hebt is het verstandig om een plan te maken. Het geeft je inzicht, het geeft je richting en het geeft je de focus die nodig is om het tij zo snel mogelijk weer ten positieve te keren!

 

Stap 4. Zorg voor draagvlak

Gelukkig hoef je niet alles alleen te doen. En als je wilt dat je team je gaat helpen, raad ik je aan om je team mee te nemen in de ideeën die je hebt. Laat ze de noodzaak ervan zien. Laat ze zien dat er ruimte voor groei is. Laat ze zien wat je plan is en zorg ervoor dat ze er vol overtuiging voor gaan. Met volle focus. Met volle inzet. Alleen dan is de kans reëel dat het plan slaagt en er weer een gezonde toekomst voor jullie club gloort!

 

Stap 5: Mindset is bepalend!

De belangrijkste stap in het hele proces is de 5e stap: zet je mindset op groei. Ga doen wat je bedacht hebt. Implementeer werkwijzen. Optimaliseer processen. Investeer waar nodig. Zet je team aan het werk. En daarna: volg de ontwikkelingen en de resultaten op basis van een paar eenvoudige kengetallen. Getallen die je op elk gewenst moment laten zien of je plan leidt tot het geplande en gewenste resultaat!  

 

 

Deel dit bericht:

Meer winst

Meer winst

Fitnessondernemingen laten over het algemeen veel winst liggen. Zonde toch! Haal uit jouw onderneming wat erin zit.

Lees meer
Toekomst

Toekomst

De fitnessbranche professionaliseert in hoog tempo. Hoe leid je jouw onderneming naar een gezonde toekomst?

Lees meer
Vliegende start

Vliegende start

Je wilt een (volgende) fitnessonderneming starten. Maak de juiste keuzes en zorg voor een vliegende start!

Lees meer
1 juli fitnessclubs open: Hoe groot is jouw uitdaging?

1 juli fitnessclubs open: Hoe groot is jouw uitdaging?

Ondernemers in de fitnessbranche staan aan de vooravond van een grote uitdagi...

Lees meer

Kritisch en oprecht, altijd vanuit kennis en inzicht is Mindset exact wat je als fitnessondernemer nodig hebt ...

Thomas Verheij (Formupgrade Arnhem en Next Gym)
Thomas Verheij (Formupgrade Arnhem en Next Gym)

De beloofde 25000 euro méér omzet ga ik dit jaar halen. Minstens!

Marco Dijst (Van Dijk Sport & Fitnesscentrum Kampen)
Marco Dijst (Van Dijk Sport & Fitnesscentrum Kampen)

Bij de opzet van mijn nieuwe bedrijf heeft Mindset mij goed geholpen met het vervaardigen van een goed doordacht businessplan.

Pim Kooij (Premium Health Club Ede)
Pim Kooij (Premium Health Club Ede)

Aangezien we met zijn tweeën een grote sport- en zwemschool runnen, is iemand die over je schouder meekijkt heel fijn!

Michel en Simone Popping (Popping Sport Emmen)
Michel en Simone Popping (Popping Sport Emmen)

De samenwerking met René heeft ertoe geleid dat we onze omzet nu al zien groeien, bijvoorbeeld door wat slimme aanpassingen te

Monique en Marco van Kooten (M&M The Next Nijkerk)
Monique en Marco van Kooten (M&M The Next Nijkerk)